Rectavit Flandriencross
27 januari 2024

Van der Poel scoort vier op een rij in VIO Flandriencross

hamme1711b
Mathieu Van der Poel heeft voor het vierde jaar op rij de voor de DVV Verzekeringen Trofee meetellende VIO Flandriencross in Hamme gewonnen. Laurens Sweeck werd op 40 seconden tweede, Tim Merlier op iets meer dan een minuut derde.

Het waren Toon Aerts, Mathieu Van der Poel, Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout en Tim Merlier die de beste start namen. Nog geen drie minuten ver in de cross versnelde Van der Poel al. Enkel Belgisch kampioen Aerts was bij machte om de wereldkampioen te volgen.

Aerts moest gaandeweg de rol lossen en moest toestaan dat Laurens Sweeck kwam aansluiten. Van der Poel begon de vijfde ronde met een voorgift van 3 seconden op Sweeck. Aerts volgde op 7 seconden, Vanthourenhout en Merlier op 12 seconden. Verderop volgden Iserbyt, Van der Haar en Tom Meeusen.

Vanthourenhout kreeg halfcross af te rekenen met een zadelbreuk waardoor hij wegzakte in de wedstrijd. Sweeck bleef knokken, maar zag Van der Poel beetje bij beetje verder van zich wegrijden. Aerts had ondertussen Merlier achtergelaten in de strijd om plaats drie. Merlier vocht echter terug en vervoegde de Belgische kampioen. Zij sneden in elkaars gezelschap de voorlaatste ronde aan.

Sweeck van zijn kant hield zijn eigen tempo aan en legde zich neer bij de tweede plaats. Aerts reed opnieuw weg van Merlier, maar kende dan materiaalpech en moest tot drie keer toe voet aan grond zetten met kettingproblemen. Hij zag zo alle kansen op een mooi resultaat door de neus geboord worden.

Van der Poel won de VIO Flandriencross uiteindelijk met 40 seconden voorsprong op Sweeck. Merlier werd derde op net iets meer dan een minuut, Van der Haar bolde als vierde binnen. Iserbyt kwam als vijfde over de streep. Hij telt in het algemeen klassement van de DVV Verzekeringen Trofee nu 1:49 voorsprong op Vanthourenhout.

Van der Poel boekte zijn vierde overwinning op rij in Hamme en zit dit seizoen aan een indrukwekkende vijf op vijf in het veldrijden, na eerdere zeges in Ruddervoorde, het EK in het Italiaanse Silvelle, de Jaarmarktcross in Niel en de Wereldbekermanche in het Tsjechische Tabor. Met zijn twee zeges dit weekend zorgde hij eveneens voor een mooi eerbetoon voor zijn vier dagen geleden overleden grootvader Raymond Poulidor, die dinsdag in Frankrijk begraven wordt.

De derde manche van de DVV Verzekeringen Trofee wordt op 30 november in Kortrijk gereden, de CAPS Urban Cross.

Deel dit bericht