Rectavit Flandriencross
27 januari 2024

Seizoensrevelatie Yara Kastelijn wil Europese trui tonen in VIO Flandriencross

CYCLOCROSS ITALY EUROPEAN CHAMPIONSHIPS WOMEN
Hamme is zondag het decor van de 15de editie van de VIO Flandriencross, de tweede manche van de DVV Verzekeringen Trofee. Bij de dames hoopt seizoensrevelatie Yara Kastelijn (777-CX Team) in de Sack Zelfbouw Ladies Trophy haar opmars verder te zetten.

Onvoorspelbaarheid. Het is een van de troeven die het veldrijden bij vrouwen zo populair maakt. Bovendien duikt er ieder seizoen wel een verrassende nieuwe naam op. Een jaar geleden kwam de Nederlandese Ceylin del Carmen Alvarado voor het eerst piepen, dit seizoen steelt haar landgenote Yara Kastelijn mee de show. Begin dit seizoen was Kastelijn in de GP Pelt nog dolgelukkig met een eerste podiumplaats, vandaag staan Gavere, de Koppenbergcross en de Europese titel op haar palmares te blinken. “Het is allemaal een beetje boven de verwachtingen”, lacht de nieuwe ster.

Een paar jaar geleden zag het er immers niet naar uit dat Kastelijn in het veld zo snel de hemel zou bestormen. Na jaren door het modderen ploeteren, moest ze bij de overstap als junior naar de beloften bij Rabobank zich meer op de weg focussen. “Drie jaar lang heb ik op de weg gereden, maar ik vond het nooit zo leuk als in het veld. Je rijdt voortdurend in dienst van andere rensters, daar haalde ik geen voldoening uit.”

Zo ruilde Kastelijn een jaar geleden het asfalt opnieuw voor de modder. “Toen heb ik het plezier teruggevonden. En als je in hoofd en fysiek in orde bent, dan gaat het allemaal wat beter. Conditioneel voel ik me helemaal goed, maar op technisch vlak kan ik nog veel progressie boeken. Mijn bochtentechniek kan nog beter en in de afdalingen moet ik nog wat meer lef tonen.”

WACHTEN OP EUROPESE OUTFIT

Het hield Kastelijn niet tegen om uit te groeien tot de revelatie van het seizoensbegin. In negen wedstrijden was ze goed voor drie zeges en nog eens drie podiumplaatsen. Geen enkele keer viel ze uit de top vijf. De Europese titel van afgelopen zondag in het Italiaanse Silvelle was de bekroning van een sterke eerste seizoenshelft.

“Ik kan het allemaal nog niet goed vatten”, bekent Kastelijn. “Dat zal pas komen als ik vrijdag mijn nieuwe outfit krijg. Voor het eerst in dat truitje rijden, daar kijk ik echt naar uit. Voorlopig train ik nog in mijn normale outfit. Sinds het EK zijn het al wel heel drukke dagen geweest. Maandagmiddag stonden al mijn vriendinnen en familie me op te wachten op de luchthaven in Eindhoven, maar na een halfuurtje thuis moest ik al terug vertrekken naar Hilversum voor een optreden op televisie. Dinsdag kon ik even uitslapen, daarna stond er een bezoekje van de burgemeester op het programma.”

Zondag start Kastelijn, die samen met haar broer met de wagen de verplaatsing naar Tabor maakt, als leidster in de Sack Zelfbouw Ladies Trophy. In de tussenstand heeft ze 16 seconden voorsprong op  Annemarie Worst. “De eindzege? Daar ben ik nog niet mee bezig. Eén slechte dag en je kan heel veel tijd verliezen. Alles gaat nu goed, maar misschien draait het binnenkort even wat minder. Zo’n terugval probeer ik mezelf wel in te calculeren, dat kan ik nu nog niet goed inschatten. Mijn ambitie is om zoveel mogelijk in de top vijf te eindigen. Lukt dat, dan zal een goed eindklassement sowieso wel volgen.”

UITKIJKEN NAAR EUROPESE TRUI VAN THIBAU NYS

Bij de junioren is het uitkijken naar Thibau Nys. De ‘kleine’ Nys wordt groot en treedt met zijn Europese titel in Silvelle nog iets nadrukkelijker in de voetsporen van papa Sven. Zondag zal hij voor het eerst te bewonderen zijn in zijn Europese kampioenentrui. “Het ziet ernaar uit dat de jonge Nys het palmares van zijn vader Sven Nys wil evenaren. Ik ben benieuwd hoe hij gerecupereerd is van zijn Europese titelstrijd en hoe hij in Hamme voor de dag zal komen”, aldus Christophe Impens, Managing Director bij Golazo.

Deel dit bericht