Rectavit Flandriencross
27 januari 2024

Alvarado: ‘Die solo was niet de bedoeling’

HammeDames
Ceylin del Carmen Alvarado heeft met een lange solo de Rectavit Flandriencross op haar naam geschreven. Het geeft de wereldkampioene extra vertrouwen met het oog op het WK in Oostende.

De snelste start in Hamme was voor Lucinda Brand, maar na valpartijen van Brand en Betsema koos wereldkampioene Alvarado het ruime sop. “Het was niet de bedoeling om er een lange solo van te maken”, zei Alvarado na haar zevende overwinning van het seizoen. “Maar na die valpartijen van Brand en Betsema ben ik er vol voor gegaan en dat pakte goed uit. Ik heb er het maximale uitgehaald.”

Toch was Alvarado niet helemaal tevreden. “Het gevoel in de benen was niet top, ik fietste bijna een hele wedstrijd in de verzuring. Aan de andere kant: met het oog op het WK van volgende week is dit wel een opsteker. Ik kan met vertrouwen naar Oostende afzakken.”

Betsema: ‘Stukje taart mag er wel in vandaag’

De jarige Denise Betsema hinkte na afloop op twee gedachten. De renster van Pauwels Sauzen-Bingoal deed een goede zaak in het algemeen klassement van de Soudal Ladies Trophy, waarin ze nadert tot op 38 seconden van Lucinda Brand. Door haar val in de tweede ronde zag ze haar kansen op de dagzege in rook opgaan.

“Ik heb een paar stomme foutjes gemaakt”, besefte Betsema. “Zo ging ik in de tweede ronde over de kop en zakte ik terug naar de vijfde plaats. Daarna heb ik er alles aan gedaan om Lucinda onder druk te zetten, maar die tweede plaats was het hoogst haalbare. Of er anders meer in zat? Dat is makkelijk praten, je moet er gewoon voor zorgen dat je er niet bij gaat liggen.”

“De seconden die ik terugneem op Lucinda zijn wel een mooie troost. Er staan nog twee crossen op het menu, dus die eindzege behoort zeker nog tot de mogelijkheden. De zege had een mooi verjaardagscadeau geweest, maar met die tweede plaats ben ik ook blij. Hoe ik straks nog ga vieren? De organisatie heeft voor een mooie taart gezorgd. Hopelijk hebben ze nog een stukje overgelaten. Een stukje taart, dat mag er wel in vandaag.”

Brand: ‘Wat er allemaal tegenviel? Wat niet?’

Lucinda Brand stond voor het eerst dit seizoen niet op het podium. “Het was mijn dagje niet”, verklaarde de kopvrouw van Baloise Trek Lions. “Wat er allemaal tegenviel? Wat niet? In de eerste ronde reden ze tegen mijn schoen, schoen kapot. Na een fietswissel stonden mijn banden te hard en moest ik terug de materiaalpost ik. Ik knalde nog tegen mijn zadel en ging overkop. Daardoor stond mijn remgreep krom en moest ik opnieuw wisselen. Het is jammer dat je het gevoel hebt dat je je kracht niet kwijt kon, maar die dagen horen er ook bij.”

Ondanks de tegenslag kon Brand de schade beperken en verloor ze in de Soudal Ladies Trophy slechts 20 seconden op Betsema. “Je kan in zo’n klassement niet zomaar opgeven, dus heb ik tot het einde het maximum gegeven. Of de schade nog meevalt? Ik heb altijd gezegd dat een minuut weinig was, nu wordt het nog krapper.”

Deel dit bericht