Rectavit Flandriencross
27 januari 2024

Worst de beste in VIO Flandriencross na spurt met zes

worsthamme
Europees kampioene Annemarie Worst heeft de VIO Flandriencross van de Sack Zelfbouw Ladies Trophy op haar naam geschreven. De Nederlandse was in Hamme de beste in een spurt met zes.

Een grote kopgroep koos van bij de start het hazenpad: Sanne Cant, Loes Sels, Ellen Van Loy, Annemarie Worst, Alice Maria Arzuffi, Katie Compton, Eva Lechner en Laura Verdonschot reden in groep onder de bonificatieboog van de Toyo Tires door. De dames namen elk af en toe over van elkaar, maar niemand slaagde erin om een gaatje te slaan.

Arzuffi reed als eerste onder het luiden van de bel door, maar een hele horde rensters volgde de Italiaanse op de voet. Opnieuw een beslissing in de allerlaatste ronde dus in Hamme, want het pijlsnelle parcours zorgt voor weinig afscheiding. Gelukkig voor haar kon ze het tempo zo hoog houden dat inhalen een huzarenstukje vereiste. Alles ging op het lint, Worst schoof met een mooi manoeuvre op naar plaats twee. De Europees kampioene rook haar kans toen ze voelde dat Arzuffi haar kaars begon uit te branden. In het rechte stuk langs de vijver ging het loeihard, een massaspurt midden in het parcours.

Cant schoof ook op, Van Loy moest er bijna aan geloven. Met zes dames draaiden ze de laatste rechte lijn op. Worst kwam er uit met een stevige sprint, Cant werd tweede en Van Loy derde. Arzuffi werd vierde, Sels vijfde.

Sanne Cant is de nieuwe leider in het klassement met 31 seconden voorsprong op Ellen Van Loy, Van de Steene valt terug naar plek drie op 51 seconden.

Worst: ‘Kleinste foutje cruciaal’

Annemarie Worst won een groepssprint in Hamme. “Het was spannend, van in de voorlaatste ronde wist ik dat we zouden sprinten?, vertelde ze achteraf. “Ik geraakte niet voorbij mij ploegmate Alice Maria Arzuffi, die uiteindelijk door haar hoge tempo een goed ploegenspel speelde. Ik kon in haar wiel uit de laatste bocht komen, sprinten moest ik gewoon voluit doen.” Worst werd er wel niet meteen rustig van. “Ik werd nerveus van constant mijn plekje te verdedigen. Elk foutje gooide je meteen achterin het groepje, da’s best cruciaal.”

Cant: ‘Constant gevecht’

Sanne Cat sprintte zich naar een tweede plaats. “Ik wou als eerste het bosje in, maar dat lukte niet”, aldus de wereldkampioene, die zich opwond over het lage aantal minuten crossen. “Ik ben blij dat ik leidster ben, het is plezant om na een constant gevecht vandaag richting de volgende wedstrijd te trekken als leidster.”

Van Loy: ‘Sprint van 7 minuten’

De ouderdomsdeken werd derde na mooi te hebben meegebikkeld met het jonge geweld. “Ik zat lang tweede, spijtig dat ik nog een plaatsje verlies”, klonk het na de aankomst. “Ik kwam op de weg in de minst gunstige plaats. Het was een langgerekte sprint van zeven minuten. Hard tegen onzacht. Met risico’s voor iedereen.”

Deel dit bericht