Rectavit Flandriencross
27 januari 2024

Vervecken: ‘Feestcross op gevarieerd parcours’

flandriencrossvervecken
Zondag is het feest in Hamme. De crosskaravaan houdt halt op domein Meulenbroek voor de allereerste editie van de KwadrO Flandriencross, de derde manche van de bpost bank trofee.

Een week na Spa-Francorchamps maken de crossers dus opnieuw kennis met een gloednieuw parcours. De oude omloop in deelgemeente Hamme-Zogge is voltooid verleden tijd en ook de roepnaam Bollekescross is niet meer. Nieuwe locatie is domein Meulenbroek in Hamme en de veldrit gaat voortaan door het leven als KwadrO Flandriencross, met Flandrien van het Jaar en régional de l’étape Greg Van Avermaet als voorzitter.

“In principe stond het oude weideparcours niet ter discussie, maar omdat een consensus met de eigenaars uitbleef, moesten we noodgedwongen uitwijken”, vertelt parcoursbouwer Erwin Vervecken van Golazo sports. “Mijn collega Christophe Impens is dan samen met Eddy Van Bunder, die tot vorig jaar de Bollekescross uittekende, op prospectie geweest en domein Meulenbroek bleek alles in zich te hebben om een topcross te organiseren. Ik denk dat we daar voor jaren gebeiteld zitten.”

Pronkstuk van het domein is de beroemde Mirabrug. “De brug zelf zit om praktische en reglementaire redenen niet in het parcours, maar ze zal wel geïntegreerd worden als catwalk voor de renners. Bovendien hebben we nog iets extra in petto, maar dat blijft een verrassing tot zondag.” Het parcours zelf blinkt uit in diversiteit. Vervecken: “Noem het gerust een vrij traditioneel parcours met verschillende crosselementen. Passages over stevige bosgrond, balkjes op de tartanpiste vlakbij de publiekstent, een zompige weide tussen twee meren en net voor ze de weg opdraaien is er nog een technische passage in een bike-park.”

En dat bike-park zou volgens Vervecken wel eens een cruciaal punt kunnen zijn. “Het is een mooi aangelegd park met enkele kombochten. Iemand passeren is mogelijk, maar wel moeilijk. Wie geen zin heeft om de sprint af te wachten kan daar alsnog een beslissend gat slaan door zich technisch superieur te tonen in het bochtenwerk.”

Over de mogelijke kanshebbers op de zege durft Vervecken geen stoute uitspraken doen. “Tegenwoordig zijn er acht kanshebbers om een cross te winnen. Dat is dus koffiedik kijken. Op deze omloop komen ook meerdere renners aan hun trekken. Waar ik wel mijn hand voor in het vuur steek, is dat de KwadrO Flandriencross de reputatie van feestcross in Hamme hoog zal houden. De ‘aprés-cross’ zal dik in orde zijn.”

Deel dit bericht