Rectavit Flandriencross
27 januari 2024

Vanthourenhout en Worst testen in Rectavit Flandriencross benen met oog op WK

aworstRG
Een week voor het WK veldrijden in Fayetteville staat op zaterdag 22 januari de zesde manche van de X²O Badkamers Trofee op het menu. In de Rectavit Flandriencross in Hamme willen Michael Vanthourenhout en Annemarie Worst nog een keer hun benen testen.

Na de verdeling van de Europese en nationale titels richt de veldritwereld haar blik op het Amerikaanse Fayetteville. Daar worden over een week de regenboogtruien verdeeld. Voor de renners en rensters het vliegtuig richting de Verenigde Staten instappen, staat er nog een dubbel crossweekend geprogrammeerd. De X²O Badkamers Trofee opent zaterdag de debatten met de Rectavit Flandriencross in Hamme.

Vanthourenhout: “Met goed gevoel naar het WK vertrekken”

“We zitten allemaal in de trainingsfase voor het WK”, blikt Michael Vanthourenhout vooruit. “Zo trainde ik met het oog op het WK wat meer bergop. Daar zal straks het verschil gemaakt worden. Zaterdag zal ik niet met dat WK in mijn hoofd rondrijden. Je wil zo goed mogelijk die wedstrijd afwerken en met een goed gevoel naar Amerika vertrekken. Op het WK in Valkenburg stond ik al eens op het podium, dat blijft speciaal. Als ik in Amerika een goede dag heb, dan is er veel mogelijk.”

Een goed gevoel? Voor de Rectavit Flandriencross betekent dat tot het einde meedoen voor de overwinning. In zes deelnames stond Vanthourenhout slechts één keer op het podium. “Het is nochtans een parcours dat me goed moet liggen”, vertelt de renner van Pauwels Sauzen-Bingoal. “Een afwisselende omloop met een paar technische stroken. Daar hou ik wel van, zeker met dat bike park op het einde. Daar is het echt crossen van hindernis naar hindernis. Hopelijk lukt het nu wel om een goede uitslag te rijden.”

Worst: “Geen verklaring voor wisselvallig seizoen”

In de Soudal Ladies Trophy is het uitkijken naar Annemarie Worst. De Nederlandse kent een wisselvallig seizoen, maar heeft goede herinneringen aan de Rectavit Flandriencross. In de seizoenen 2018-2019 en 2019-2020 was ze twee keer aan het feest in Hamme.

“Twee keer was het strijden tot het einde”, herinnert de renster van het 777 CX Team zich. “Alles bleef lang bij elkaar en een sprint besliste over winst of verlies. Het is niet per se mooier om zo te winnen, wel spannender.”

Zaterdag hoopt Worst opnieuw op een goede generale repetitie richting het wereldkampioenschap. De voorbije twee jaar was ze op het WK telkens goed voor zilver. “Een goed resultaat zegt niet alles”, beseft Worst. “Zo werd ik vorig jaar een week voor het WK nog 20ste in Overijse.”

“Ik hoop vooral op een goed gevoel. Dit seizoen was er voor mij eentje van ups en downs. In de periode van mijn zege in Koksijde draaide het goed, in andere periodes kon ik niet mee met de eersten. Niet frustrerend, eerder een beetje irritant. Een verklaring heb ik niet gevonden.”

In aanloop naar het WK kiest Worst bewust om slechts één wedstrijd te rijden. “We hebben er net een stage in het Spaanse Benicasim opzitten. Daar hebben we veel op de weg getraind om nog wat progressie richting het WK te boeken, dan is een dubbel weekend iets te veel. In de Soudal Ladies Trophy hoop ik mijn derde plaats vast te houden. Op die manier wil ik voldoende uitgerust naar Amerika afzakken.”

Wederoptreden Thibau Nys

Aan de top van de Soudal Ladies Trophy belooft het spannend te worden. Leidster Denise Betsema heeft een voorsprong van 2 seconden op wereldkampioene Lucinda Brand. Spelen beide vrouwen dit weekend haasje-over of houdt Betsema stand?

In de X²O Badkamers Trofee heeft Toon Aerts een comfortabele voorsprong van 4:12 op Eli Iserbyt.

In de Trimetal Rookie Trophy keert Thibau Nys terug in het veld na zijn val op het BK. Bij zijn wederoptreden is het uitkijken naar hoe hij de voorbije twee weken verteerd heeft. Nys maakt trouwens nog kans op de eindzege, want zijn achterstand op leider Pim Ronhaar bedraagt slechts 1:01.

Deel dit bericht