Rectavit Flandriencross
27 januari 2024

Vandeputte soleert naar de zege, Kamp nieuwe leider bij beloften

HammeBeloften1
De VIO Flandriencross voor beloften is een prooi geworden voor Niels Vandeputte. De renner van Corendon-Circus reed solo naar de overwinning. Nederlands kampioen Ryan Kamp is de nieuwe leider in de DVV Verzekeringen Trofee.
Niels Vandeputte zat zaterdag niet in de selectie voor de wereldbeker in Tabor, maar nam in Hamme al snel de wedstrijd in handen. Belgisch kampioen Timo Kielich trok in de eerste nog mee in het offensief met de Antwerpse belofte, maar moest in de derde de rol lossen. De belofte van Corendon-Circus fietste op het technische parcours een voorsprong van een handvol seconden bijeen. Kielich kreeg in de achtervolging het gezelschap van Nederlands kampioen Ryan Kamp en Yentl Bekaert. Het trio hield Vandeputte voortdurend in het vizier, maar raakte nooit meer aan het wiel. 

Vandeputte rondde zo zijn solo succesvol af en vierde zijn eerste overwinning van het seizoen met een wheelie. Kamp snelde in de achtergrond naar de tweede plaats en is de nieuwe leider in de DVV Verzekeringen Trofee voor beloften. Hij neemt de leidersplaats over van zijn landgenoot Jens Dekker, die in Hamme niet aan de start verscheen. Kielich vervolledigde het podium. 
VANDEPUTTE: ‘BEWEZEN DAT IK WEL SELECTIE VERDIEN’

“Zo’n solo is één van de mooiste manieren om een overwinning te pakken”, glunderde Vandeputte. “De kloof bleef heel de wedstrijd beperkt, maar op dit snelle parcours is het sowieso moeilijk om voor grote verschillen te zorgen. Waarom ik besliste om zo vroeg te vertrekken? Kom je hier in een groepje met vier of vijf man, dan heb je het risico dat je achterin begint te sukkelen. Dan is het beter om een hele cross je eigen tempo te rijden. Aan de trapjes na de eerste materiaalpost was er een kleine strook waar je kon rijden, daar heb ik iedere ronde toch een paar seconden gepakt.”
Vandeputte stond zaterdag niet aan de start in Tabor en kreeg zo een extra dagje rust. “Dat was zeker een voordeel”, geeft Vandeputte toe. “Maar dan eerder op mentaal vlak. Die niet-selectie heeft me vandaag dat extra procentje gegeven om me te bewijzen. Om te tonen dat ik die selectie wel waard was. Noem het maar een kleine revanche.”

Na de finish pakte Vandeputte nog uit met een wheelie. “Dat heb ik vorig jaar ook gedaan na mijn eerste overwinning, dus ik dacht: we doen het gewoon opnieuw. Voor de zekerheid heb ik wel gewacht tot na de streep. Was ik gevallen, dan had ik toch nog die zege”, besloot de belofte van Corendon-Circus met een lach. 
KAMP: ‘DVV VERZEKERINGEN TROFEE IS EEN DOEL’

In het klassement van de DVV Verzekeringen Trofee neemt Ryan Kamp de leiding over van Jens Dekker, de winnaar op de Koppenberg. “Dit klassement is absoluut een doel voor mij”, vertelt de Nederlandse kampioen. “Het is een van de weinige wedstrijden waar je als belofte in je eigen categorie kan rijden, dan is het top als je dit kan winnen. De komende crossen moeten me trouwens beter liggen dan vandaag. Dat ik nu al aan de leiding sta, is dus al een goed voorteken.”

Deel dit bericht