Rectavit Flandriencross
27 januari 2024

Van der Poel viert voor vijfde keer op rij in Rectavit Flandriencross

vdp2301
De Rectavit Flandriencross is al jaar en dag de speeltuin van Mathieu van der Poel en dat was anno 2021 niet anders. De wereldkampioen heeft voor de vijfde keer op rij de veldrit van Hamme gewonnen. Wout van Aert eindigde op 7 seconden als tweede. Eli Iserbyt blijft leider in de X²O Badkamers Trofee.

Aanvankelijk leek het niet het dagje van van der Poel te zullen worden. De Nederlander tikte in een glibberige modderstrook ei zo na tegen het achterwiel van Toon Aerts en verloor zijn evenwicht. Fysieke of materiële schade bracht de val niet te weeg en ook positioneel was er geen man overboord. Van der Poel kwam na de eerste ronde in derde positie door, achter Aerts en Michael Vanthourenhout. In het zog van de wereldkampioen volgden Eli Iserbyt, Wout van Aert, Corné van Kessel en Tom Pidcock.

In de tweede ronde nam van der Poel resoluut het heft in handen. Enkel Vanthourenhout kon aanklampen toen vdP zich met enkele stevige lendenrukken loswerkte uit het koppelotonnetje. Een halve ronde later bleek dat Vanthourenhout op zijn adem getrapt had. Van der Poel was er definitief alleen vandoor.

Van Aert zat te ver – in ongeveer zesde positie – toen van der Poel het hazenpad koos. De Belgische kampioen begon nog wel aan een achtervolgingsrace, maar het van der Poel benauwd doen krijgen, lukte niet. Rondenlang bleef van Aert op 12 à 15 seconden hangen. In de slotronde kon van der Poel de teugels laten vieren. Uiteindelijk won de wereldkampioen met 7 seconden voorsprong op van Aert.

Daarna de grote leegte. De sterk eindigende Laurens Sweeck finishte op 1 minuut als derde. Tom Pidcock werd op 1:05 vierde, Toon Aerts op 1:06 vijfde. De zesde plaats was voor Corné van Kessel (1:35), de zevende voor Eli Iserbyt (1:38) en de achtste voor Michael Vanthourenhout (1:39). Felipe Orts bolde als negende binnen, Lars van der Haar als tiende.

In het klassement van de X²O Badkamers Trofee spelen van der Poel en van Aert geen rol van betekenis. Iserbyt blijft soeveren op kop. De West-Vlaming heeft met nog 2 manches voor de boeg 2:46 bonus op Aerts en 3:18 op Vanthourenhout. De volgende afspraak is op 7 februari in Lille voor de Soudal Krawatencross.

Rectavit Flandriencross

1. Mathieu van der Poel
2. Wout van Aert
3. Laurens Sweeck

Deel dit bericht