Rectavit Flandriencross
27 januari 2024

Van der Poel: ‘Mooi om op deze manier te winnen’

CYCLOCROSS DVV TROPHY FLANDRIENCROSS HAMME MEN
Voor het vierde jaar op rij heeft Mathieu van der Poel zich tot winnaar van de VIO Flandriencross gekroond. De wereldkampioen had aan Laurens Sweeck wel een taaie klant. "Maar het is mooi op deze manier te winnen."

Van der Poel dropte in Hamme verschillende bommetjes, maar de Nederlander kon pas in de slotfase definitief afscheid nemen van Laurens Sweeck. De crosser van Pauwels Sauzen-Bingoal bleef lang op een handvol seconden hangen, maar in de slotfase brak dan toch de veer.

“Het was een leuke cross met veel volk”, sprak Van der Poel na afloop. “Sweeck spartelde heel lang tegen, maar het is mooi om op die manier te winnen. Ik heb vandaag vooral tegen mezelf gereden en heb dat nodig om beter te worden. Hopelijk volgen er nog zo nog veel zeges.”

Van der Poel maakte in Hamme meer dan een minuut goed op Eli Iserbyt, maar de wereldkampioen zit niet met het klassement in zijn hoofd. “Het WK is normaal mijn laatste cross van het seizoen”, aldus Van der Poel. “Dan moet ik al tien minuten goed maken. Dat zal zeker niet lukken.”

SWEECK: ‘OP HET EINDE MOEST IK GAS TERUGNEMEN’

Laurens Sweeck volgde in Hamme lange tijd op een handvol seconden van Van der Poel, maar moest in de slotfase de wereldkampioen definitief laten gaan. “In het begin van de wedstrijd moest ik al snel een gaatje dichten, dat was al een stevige inspanning. Toen ik er vooraan bijkwam, trok Mathieu door. Ik dacht even te profiteren in het wiel van Toon Aerts, maar die liet het gat te groot worden. Daarna wilde ik het gat in één keer dichtrijden, maar dat is jammer genoeg niet gelukt. Een aantal rondes reed ik aan het zelfde tempo als Mathieu en bleef ik op een paar seconden hangen, maar in de slotfase moest ik gas terugnemen. Tegen Mathieu is dat geen schande, de beste heeft vandaag gewonnen.”

MERLIER: ‘OPSTEKER NA VORIG SEIZOEN’

Tim Merlier mocht in Hamme als nummer drie mee op het podium. “Ik voelde me al een paar weken podiumrijp, vandaag is het mij eindelijk nog eens gelukt in een klassementscross. Na mijn dramatisch seizoen van vorig jaar is dat een serieuze opsteker. Zo slecht ik vorig jaar was, zo goed ben ik nu. Alleen in het bos had ik het moeilijk om de andere renners te volgen. Voor mij was die passage iets te technisch. Het is moeilijk om die kloof daar nog te dichten, maar vergeet niet dat ik dit jaar geen specifieke crossvoorbereiding heb gehad. Dat gevoel komt nog wel terug.”

ISERBYT: ‘DOE GOEDE ZAAK IN HET KLASSEMENT’

Eli Iserbyt moest in Hamme tevreden zijn met een vijfde plaats en verloor meer dan een minuut op Van der Poel. Toch doet de West-Vlaming een goede zaak in de DVV Verzekeringen Trofee. Tom Pidcock stond niet aan de start en Toon Aerts kende pech. In de tussenstand volgt Michael Vanthourenhout als tweede al op bijna twee minuten.

“Ik voelde me vandaag geen honderd procent, mijn tweede dag in een weekend is blijkbaar toch nog iets minder. Ik had al snel door dat ik dat flitsende niet in mij had. Op het einde kwam ik er gelukkig nog een beetje door en kon ik de schade beperken. Maar al bij al doe ik geen slechte zaak met het oog op het eindklassement.”

Deel dit bericht