Rectavit Flandriencross
27 januari 2024

Van der Poel: ‘Alleen winnen is nog goed genoeg’

mvdphammecover
De DVV Verzekeringen Trofee is zondag al aan zijn derde manche van het seizoen toe. In de VIO Flandriencross kan de Europees kampioen zich in de dubbele cijfers rijden. "Succes, dat went nooit. Ik heb ook niet het gevoel dat ik alles al gewonnen heb."

Na een zware zomer liet Mathieu Van der Poel (Corendon-Circus) in september de Amerikaanse wereldbekercrossen nog links liggen, maar intussen loopt de zegeteller van de Nederlander aardig op. Negen stuks inmiddels. Met de wereldbekerwedstrijd in Tabor en de VIO Flandriencross in Hamme kan Van der Poel zich dit weekend in de dubbele cijfers rijden.

“Dat is toch weer een mooi gemiddelde”, beseft Van der Poel. “Maar zo’n succes went nooit. Na vorig seizoen verwacht je wel opnieuw mee te doen voor de overwinning, alleen zitten ook die andere renners niet stil. Voor die eerste crossen van het seizoen is er dan wel wat onzekerheid.”

“Ik was zeker goed genoeg om mee te doen voor de winst, maar ik voelde me nog niet honderd procent. Terwijl de anderen zich specifiek hadden voorbereid op het veldrijden, had ik dat door het WK mountainbike niet kunnen doen. Dan is het best wel spannend. Pas in Ruddervoorde en op het EK had ik de benen die ik echt wilde.”

DOMINANTIE

De dominantie van Van der Poel neemt intussen grootse vormen aan. Van de laatste 50 crossen waar hij aan de start verscheen, won hij er 40. Goed voor 80 procent. “Ik wil altijd winnen. Die prikkel is er altijd geweest. Ik wil altijd de beste zijn. Zoiets gaat nog niet vervelen, ik heb niet het gevoel dat ik alles al heb gewonnen.”

“Aan de andere kant liggen de verwachtingen altijd heel hoog. Zowel van mezelf als van de mensen die naar de cross komen. Alleen winnen is nog goed genoeg. De Koppenberg heeft aangetoond dat ook ik een mindere dag kan hebben. En als ik op mijn waarde geklopt wordt, dan kan ik daar wel mee leven.”

In de DVV Verzekeringen Trofee heeft Van der Poel een achterstand van 4:07 op Toon Aerts (Telenet Fidea Lions). Die heeft Van der Poel echter nog niet afgeschreven. De Europese kampioen predikt realisme. “De tweede plaats wordt allicht het hoogst haalbare”, vreest Van der Poel. “Ik kan zeker nog een aantal plaatsen opschuiven, maar zonder pech is Toon niet meer te kloppen. Heel jammer van die slechte dag op de Koppenberg. Met een verschil van twee minuten was de kloof nog wel speelbaar. Ik ga nu niet aan de start staan met het idee een halve minuut weg te rijden.”

VLIEGTUIG

Na de wereldbekerwedstrijd in Tabor keert Van der Poel pas zondagochtend terug met het vliegtuig vanuit München. Geen ideale voorbereiding, geeft hij toe. “Door de staking van Ryanair zijn er veel vluchten geschrapt. Anders hadden we kunnen terugvliegen vanuit Praag. Dat had het voor ons veel makkelijker gemaakt. Nu moeten we zaterdag eerst nog 400 kilometer naar München rijden, om dan zondagochtend terug te vliegen. In zo’n omstandigheden zal je een paar uur later nooit helemaal uitgerust en fris aan de start staan, maar die omstandigheden zijn voor iedereen het zelfde. Met de camper of de wagen is het zeker niet beter.”

PROGRAMMA

VIO Flandriencross Hamme, zondag 18 november 2018
11u00 Junioren
12u00 Beloften
13u45 Dames elite
15u00 Heren elite

OPTREDENS FEESTTENT

10u-22u: Party DJ
16u30: Willy Sommers
19u: Sam Gooris

Deel dit bericht