Rectavit Flandriencross
27 januari 2024

Van de Steene: ‘Het succes is overweldigend’

kimvds16
Na twee manches in de Sack Zelfbouw Ladies Trophy is Kim Van de Steene de verrassende lijstaanvoerster. In de VIO Flandriencross in Hamme zondag hoopt ze haar eerste plaats vast te houden. Geen makkelijke opdracht, beseft de Oost-Vlaamse. "Ik voel dat ik over mijn piek heen ben."

In de eerste twee manches van de Sack Zelfbouw Ladies Trophy heeft Van de Steene (Tarteletto-Isorex) mee voor kleur gezorgd. In de Koppenbergcross pakte ze na een beklijvende wedstrijd de overwinning, afgelopen weekend viel ze na een sterke inhaalrace in Niel net naast het podium. Het levert haar een voorlopige eerste plaats op in de Sack Zelfbouw Ladies Trophy, wereldkampioene Sanne Cant volgt op 24 seconden.

Van de Steene is toch lichtjes verrast door het succes. “Ik voelde deze zomer dat ik een stapje vooruit had gezet en van de Koppenbergcross had ik een doel gemaakt, maar het succes is allemaal een beetje overweldigend”, geeft de 28-jarige Van de Steene toe. “Ik moet nog wennen aan alles wat er bijkomt. Nu word ik niet alleen op de cross herkend, maar ook in de winkel. En op het werk word ik de hele week aangesproken over de cross. Vroeger was dat alleen op maandag.”

PUBLIEKSLIEVELING

Op de cross is Van de Steene uitgegroeid tot één van de publiekslievelingen. “Een verklaring daarvoor heb ik niet meteen. Vorig jaar voelde ik al wat meer steun, maar dit jaar is het allemaal nog wat groter geworden. Iemand die zich van achteren uit naar voren vecht, dat ziet het publiek graag, zeker? Het feit dat ik naast de cross nog een gewoon leven leid, zal wel meespelen in die populariteit.”

Hoe groot schat Van de Steene haar kansen in met het oog op de eindzege in de Sack Zelfbouw Ladies Trophy? “Het eindklassement was dit jaar sowieso een doel”, bekent ze. “Maar dan vooral in de zin van: ik wil zo dicht mogelijk eindigen. Winnen? Het wordt sowieso moeilijk om na Hamme die eerste plaats vast te houden. Zeker met die bonificatieseconden, die zijn vaak voor Sanne. Door mijn startpositie op de tweede of derde rij is het vaak moeilijk om me in die strijd te mengen.”

VERMOEIDHEID

Van de Steene heeft dit seizoen al vier overwinningen op zak. Naast de Koppenbergcross en Boom won ze in het begin van het seizoen al twee kleinere crossen. Ondanks het succes wil ze de lat voor de rest van het seizoen niet te hoog leggen.

“In Hamme is de toptien mijn eerste doel. Lukt dat, dan probeer ik topvijf te rijden. Op het podium geraken is bij de vrouwen al niet eenvoudig. Bovendien voel ik dat ik over mijn eerste piek heen ben. Deze week heb ik zelfs nog niet getraind. Te vermoeid na het dubbele weekend met Niel en Gavere. Ook voor de rest van het seizoen blijft die toptien mijn eerste ambitie.”

JEUGDINITIATIE MET GREG VAN AVERMAET

Een dag voor de profs krijgen de kinderen de kans om het parcours van de VIO Flandriencross te verkennen. Onder begeleiding van Greg Van Avermaet zullen ze de kneepjes van het veld leren. De olympische kampioen wordt daarbij bijgestaan door Erwin Vervecken, Roland Liboton, Paul Herygers en Rudy De Bie. De jeugdinitiatie start om 13u45.

PROGRAMMA

VIO Flandriencross Hamme, zondag 18 november 2018
11u00 Junioren
12u00 Beloften
13u45 Dames elite
15u00 Heren elite

OPTREDENS FEESTTENT

10u-22u: Party DJ
16u30: Willy Sommers
19u: Sam Gooris

Deel dit bericht