Rectavit Flandriencross
27 januari 2024

Van Aert: ‘Hoogste niveau halen in bpost bank trofee’

vanaerthamme
"Het bpost bank trofee-klassement is zeker nog niet verloren. Er kan nog veel gebeuren." Aan het woord is Wout Van Aert. Wereldkampioen bij de beloften, man in vorm en zondag één van de topfavorieten op de Flandriencross in Hamme.

“Maar dé topfavoriet zou ik mezelf niet noemen”, aldus Van Aert, die zaterdag bewust de wereldbekermanche in Milton Keynes laat schieten. “Het is een verre verplaatsing en voor de beloften valt daar geen klassement te verdedigen. Ik wil mezelf ook niet opblazen door bij de elite te crossen. Dit was zo op voorhand beslist. Bovendien wil ik in iedere manche van de bpost bank trofee mijn hoogste niveau halen. Ook in Hamme.”

En die ambities vertalen zich ook richting het klassement. Na een zevende plaats in Ronse (Van Aert was toen pas terug na een sleutelbeenbreuk, red.) en winst op de Koppenberg staat Van Aert vierde in het klassement, op 2’27” van leider Sven Nys. “Het klassement is zeker nog niet verloren. Er staan nog zes manches op het programma en er kan veel gebeuren. Ik sta op een goeie halve minuut van de tweede plaats en ook Sven Nys kan eens een mindere dag hebben. Je weet nooit, maar ik ben niet de man die veel rekent. Zeker niet tijdens de wedstrijd.”

Aan ambitie geen gebrek en ook met het vertrouwen zit het snor. “De resultaten van de voorbije weken zijn prima. Ik win in Koksijde bij de elite en ook mijn overwinningen in de Superprestige bij de beloften (Gavere en Spa-Francorchamps, red.) schat ik naar waarde. Die zeges lijken soms makkelijk, maar dat is het zeker niet”, vertelt Van Aert, die zondag in Hamme qua frisheid een streepje voor heeft op de rest. “Maar ik denk niet dat de meer ervaren jongens in Hamme hinder zullen ondervinden van de wedstrijd in Milton Keynes. Daarom weiger ik mezelf uit te roepen tot topfavoriet.”

Op het nieuwe parcours in Hamme heeft Van Aert weinig aan te merken. “Ik ben er zelf nog niet gepasseerd, maar ik heb wel het filmpje van Erwin Vervecken gezien. En het ziet er mooi uit. Het rondje lijkt redelijk snel en niet superzwaar, maar ik zie toch ook enkele slecht bollende stroken waar de power van pas zal komen. Het laatste stuk van het parcours is technisch met veel bochten. Ik denk niet dat daar veel gekke dingen gaan gebeuren, maar in de laatste ronde weet je nooit. Die filmpjes van Erwin zijn trouwens erg interessant. Ook van Niel en Spa-Francorchamps heb ik de beelden gezien.”

Voor het seizoen nam Van Aert een weloverwogen beslissing: de wereldbeker en de Hansgrohe Superprestige bij de beloften en de bpost bank trofee bij de elite. Een planning waar hij zich – op de gewonnen wereldbekermanche in Koksijde na – voorlopig aan houdt. “En dat ben ik ook van plan voor de rest van het seizoen. Het is niet omdat het erg goed gaat bij de elite, dat ik meteen alles aankan. Zowel de ploeg als ikzelf blijven daar nuchter in. Ik zou de druk op mezelf alleen maar vergroten en dat is niet gezond. Volgend jaar (ook dan is Van Aert nog officieel belofte, red.) kunnen we de kwantiteit opschroeven. Zonder aan kwaliteit in te boeten”

Deel dit bericht