Rectavit Flandriencross
27 januari 2024

Van Aert en Van der Poel blikken vooruit op KwadrO Flandriencross

BELGIUM CYCLOCROSS BPOST BANK TROPHEE LILLE
Vorig jaar maakten beide heren er op het domein Meulenbroek een spannend gevecht van. Na een tactisch steekspel nam Wout van Aert in de sprint toen de maat van Mathieu van der Poel. Is komende zondag een gelijkaardig scenario denkbaar? ?Het zou straf zijn als Mathieu de kloof op een week tijd helemaal dicht?, voorspelt Van Aert.

Van Aert stak dit seizoen al het merendeel van de crossen op zak en hoopt ook op de KwadrO Flandriencross in Hamme toe te slaan. “Ik heb mijn leidersplaats in het klassement te verdedigen en de dagzege is natuurlijk ook heel erg interessant. Maar de zware wedstrijd in Koksijde is wel in de kleren gekropen. Ik voelde het daags nadien. En dan is er nog de winter die plots toeslaat. We hebben er lang op moeten wachten, maar hij komt stevig binnen.”

ZWAARDERE WEDSTRIJD

De kopman van Vastgoedservice-Golden Palace verwacht zondag geen kopie van vorig seizoen. “De weersomstandigheden zouden het parcours wel eens zwaarder kunnen maken. Het is moeilijk in te schatten, maar de kans is reëel dat de verschillen zondag groter zijn dan vorig jaar. En op een zwaarder parcours zal Sven Nys één van de grote favorieten zijn. Ik heb er in ieder geval zin in. In Hamme heb ik altijd goed gepresteerd. Ook op het oude parcours.”

Ook Van der Poel (BKCP-Corendon) herinnert zich de wedstrijd van vorig jaar nog goed. “Aan die sprint met Wout heb ik toch nog een aantal keren teruggedacht. Volgens mij was het toen ook het eerste echte duel tussen Wout en mij”, aldus de Nederlander, die na Koksijde voor een korte stage naar Spanje trok. “Ik moet nu vooral nog lange duurtrainingen afwerken en dat is door het koude weer in België (Van der Poel woont in Kapellen, red.) niet zo interessant. Vrijdag kom ik naar huis.”

GOED HERSTELD

De wereldkampioen maakte in Koksijde zijn comeback en deed dat met veel zwier. Die derde plaats was een heerlijke binnenkomer. “Ik heb het gevoel dat ik goed hersteld ben van die zware wedstrijd. In Hamme zal het anders zijn. Vorig jaar was het een tactische en heel moeilijke wedstrijd. Zondag zal er misschien meer afscheiding zijn en dat vind ik zeker niet slecht. Of ik zal kunnen meedoen voor winst? Ik denk dat ik nog net iets meer tijd nodig heb.”

Een mening die generatiegenoot Van Aert deelt. “Het valt nog af te wachten of Mathieu zondag al prijs kan rijden. In Koksijde liet hij meteen mooie dingen zien, maar het verschil met Sven en mij was niet klein. Het zou straf zijn als hij die kloof op een week tijd kan dichten.”

AANKOMST LICHT GEWIJZIGD

Aan het parcours op het domein Meulenbroek wordt nauwelijks wat gewijzigd ten opzichte van vorig jaar. “Enkel de laatste rechte lijn is een beetje korter”, vertelt parcoursbouwer Erwin Vervecken van Golazo sports. “Het domein heeft alles in zich om een topcross te organiseren. Ik denk dat we daar voor jaren gebeiteld zitten.” Geen kunstmatige aanpassingen dus, maar ook de natuur speelt zijn rol. Door de weersomstandigheden van de afgelopen dagen zou de omloop er wel eens compleet anders kunnen bijliggen dan vorig jaar. De beroemde Mirabrug, het uithangbord van het domein, zit wegens te smal ook dit jaar niet in het parcours, maar doet wel opnieuw dienst als catwalk voor de renners.

Deel dit bericht