Rectavit Flandriencross
27 januari 2024

Rectavit Flandriencross is laatste kans om Mathieu van der Poel aan het werk te zien op Belgische bodem

Golazo
Golazo

Veldritfans die Mathieu van der Poel graag live in actie willen zien, doen er goed aan zaterdag naar Hamme af te zakken. De Rectavit Flandriencross in de Oost-Vlaamse gemeente aan de Schelde en de Durme is de zesde manche van de X²O Badkamers Trofee én de laatste veldrit van de wereldkampioen op Belgische bodem in deze crosswinter. De Nederlander kan voor de zesde keer winnen in Hamme. Ook de topfavoriete bij de vrouwen komt uit Nederland en is getooid in de regenboogtrui. Wie doet Fem van Empel wat?

Fem van Empel won deze winter 15 op 17 crossen, waaronder alle manches van de X²O Badkamers Trofee: Oudenaarde, Kortrijk, Herentals, Baal en Koksijde. Zaterdag in Hamme, waar ze vorig jaar voor het eerst won, gaat ze voor 6 op 6. In de Soudal Ladies Trophy heeft de regerende wereld- en Europese kampioene een riante voorsprong van 6 minuten en 50 seconden op Lucinda Brand, die ook zaterdag wellicht haar grootste uitdaagster wordt. Brand schreef de Rectavit Flandriencross in 2022 op haar naam. Ook Denise Betsema en Annemarie Worst – tweevoudig winnares in Hamme (2018 en 2019) – zullen zaterdag voor een podiumplaats bikkelen. 15-voudig Belgisch kampioene Sanne Cant is zegekoningin in Hamme met drie zeges (2014, 2016 en 2017) en moet samen met Laura Verdonschot de Belgische eer hooghouden in Hamme.

Even indrukwekkend als de statistieken van Fem van Empel zijn die van Mathieu van der Poel. De vijfvoudige wereldkampioen in het veld won zijn eerste tien crossen van het seizoen quasi met de vingers in de neus. In zijn elfde race, vorige zondag in het Spaanse Benidorm, moest hij na een valpartij vrede nemen met de vijfde plaats. In de Rectavit Flandriencross, zijn laatste veldrit in België dit seizoen, krijgt van der Poel een uitgelezen kans om de puntjes op de i te zetten en een week voor het WK in het Tsjechische Tabor nog eens stevig uit te pakken. De 29-jarige Nederlander stond al vijf keer eerder op het hoogste schavotje in Hamme (2016, 2017, 2018, 2019 en 2021), maar is daarmee wel niet de recordhouder. Sven Nys won tussen 2002 en 2012 liefst zeven keer in Hamme.

Van der Haar verdedigt leidersplaats

Van der Poel is na zijn zeges in Herentals, Baal en Koksijde geruisloos opgeschoven naar de tweede plaats in de X²O Badkamers Trofee, maar is vermits zijn seizoen eindigt na het WK geen kandidaat-eindwinnaar. Dat is Lars van der Haar wel. De 32-jarige Nederlander start zaterdag in Hamme met een bonus van 3:33 op van der Poel, 4:24 op Cameron Mason, 4:45 op Eli Iserbyt en 9:18 op Michael Vanthourenhout. De Britse, Belgische en Europese kampioen tekenen allen present zaterdag in domein Meulenbroek in Hamme voor de 22ste editie van de Rectavit Flandriencross, de eerste cross in België dit seizoen waarin de toeschouwers de Belgische, Europese én regenboogtrui samen kunnen zien.

In de Trimetal Rookie Trophy (U23) verdedigt David Haverdings zijn leidersplaats. De 19-jarige Nederlander heeft een riante voorsprong van 4:08 op Arne Baers en 5:30 op Viktor Vandenberghe.

Lange loopstrook ingekort

Het parcours van de Rectavit Flandriencross is quasi identiek aan dat van vorig jaar, toen er voor het eerst in omgekeerde richting werd gereden, met aankomst vlakbij de beroemde Mirabrug. Door de zware regenval van de kerstperiode en begin deze maand en de dooi van deze week heeft de organisatie er wel voor geopteerd om bij de eerste passage rond de vijver aan de materiaalpost de andere zijde te gebruiken, waardoor een zware en lange loopstrook nu veel korter zal zijn.

Deel dit bericht