Rectavit Flandriencross
27 januari 2024

Nys: ‘Schitterend parcours voor de Flandriencross’

2_25030436_NysFlandrienCrossParcours
De voormalige Bollekescross verhuist van deelgemeente Zogge naar domein Meulenbroek in het centrum aan de boorden van de Durme met de befaamde Mirabrug in een hoofdrol.

Toen in september 2013 Golazo sports de Bollekescross overnam van Vista media, was het de bedoeling de cross in Zogge te behouden, de heimat van Greg Van Avermaet, kersvers ‘flandrien’ en voorzitter van de omgedoopte Flandriencross. Maar na de weigering van de eigenaars van de accomodaties en gronden in Zogge, moest de cross een nieuwe locatie zoeken. Op 7 januari gaf het schepencollege van Hamme de goedkeuring en alle toelatingen om de Flandriencross op en rond het domein Meulenbroek te organiseren.

Dat domein ligt vlakbij het centrum van Hamme aan de Durme. Er is een selectief parcours uitgetekend langs het bestaande mountainbikeparcours, de schaatsvijver, het bosgebied, de Durmedijken en de Mirabrug. Die brug uit 1900 kreeg haar naam en faam dankzij de Vlaamse langspeelfilm Mira (met o.m. Willeke Van Ammelrooy en Jan Decleir). Sinds de restauratie in 2003 is de Mirabrug een fietsers- en voetgangersbrug. Per ronde zullen de renners twee maal over de brug moeten.

Sven Nys mocht in avant-première het parcours al eens verkennen en uittesten en de wereldkampioen was razend enthousiast: “Dit parcours biedt veel technische passages, allemaal op een natuurlijke manier zonder dat er bruggen en andere hindernissen moeten gebouwd worden. Het is vlakbij het gezellige centrum – altijd goed voor de ambiance – en toch in een mooi stukje natuur. Er kwam altijd al veel volk voor de cross naar Hamme, maar dit gaat het evenement nog een flinke boost geven.”

Voorzitter van de Flandriencross is local hero Greg Van Avermaet. Mede op zijn voorstel wordt er de dag voor de cross, op zaterdag 29 november, al een tourtocht georganiseerd voor crossers en mountainbikers en ‘Greg & thé kids’, een jeugdinitiatie met hemzelf, Erwin Vervecken en Roland Liboton. Op zondag worden de traditionele wedstrijden verreden met jeugdreeksen, vrouwen- en mannenelite.

 

Deel dit bericht