Rectavit Flandriencross
27 januari 2024

Nieuwe hindernis en jeugdinitiatie met Van Avermaet kleuren VIO Flandriencross

toyotirecover
De DVV Verzekeringen Trofee is komend weekend al aan haar derde manche toe. Na de wereldbekerwedstrijd in het Duitse Zeven zakt het peloton af naar Hamme voor de VIO Flandriencross.. Een nieuwe hindernis met banden zal de vaardigheid van de renners testen.

Het parcours van de VIO Flandriencross in Hamme ondergaat enkele aanpassingen in vergelijking met de laatste editie. Zo ligt de materiaalpost tussen de twee vijvers van Domein Meulenbroek in plaats tussen de vijver en de sporthal. “Op die manier is de afstand tussen de materiaalposten beter verdeeld over het parcours”, zegt Erwin Vervecken van Golazo.

Een tweede wijziging in het parcours is de aankomststrook. De renners draaien vijftig meter vroeger de weg op, waardoor ze in de slotronde bij de aankomst een volwaardige sprint van zo’n 200 meter krijgen.

TOYO TIRES TRAP

De belangrijkste nieuwigheid is een gloednieuwe hindernis: de Toyo Tires Trap. Na de balkjes in het begin van de omloop zullen de renners ter hoogte van het Primus VIP café een helling met verschillende treden van banden moeten overwinnen. Een hindernis die de vaardigheid van de renners zeker op de proef zal stellen. “Met de technische kwaliteiten van de huidige generatie, met Mathieu van der Poel op kop, kijk ik van niets meer op. Aan een lage snelheid zullen er zeker renners zijn die hierover kunnen rijden”, voorspelt Vervecken. “Al zullen de weersomstandigheden daar zeker een belangrijke rol spelen.”

JEUGDINITIATIE MET OLYMPISCH KAMPIOEN VAN AVERMAET

De wedstrijden worden pas zondag gereden, maar het startschot van de VIO Flandriencross wordt al een dag eerder gegeven. Zaterdag krijgen een honderdtal jonge renners in de IJsboerke Kids Cyclocross de kans om samen met erevoorzitter en Flandrien van het Jaar Greg Van Avermaet, drievoudig wereldkampioen Erwin Vervecken en tienvoudig Belgisch kampioen Roland Liboton het parcours te verkennen en de knepen van het cyclocrossvak te leren. De start wordt gegeven om 14 uur op de atletiekpiste van Domein Meulenbroek.

SAM GOORIS, GET READY EN PAUL HERYGERS

De Flandriencross wordt dit jaar ook weer een groot feest naast het veld. In de grote sfeertent zal DJ Denzel zondag vanaf 10 uur ‘s ochtends de ambiance verzorgen. Tussendoor kan je ook genieten van de spetterende optredens van Sam Gooris (16u30) en Get Ready (18u00).

Tradtioneel eert de Flandriencross ook een ‘Flandrien van het veld’. De voorbije jaren werden Roger De Vlaeminck (2014), Roland Liboton (2015) en Greg Van Avermaet (2016, dankzij zijn uitzonderlijk jaar met de olympische titel in Rio de Janeiro) al in de bloemetjes gezet. Dit jaar is het de beurt aan Paul Herygers. De voormalige veldrijder uit Lille werd in zijn profcarrière één keer wereldkampioen en twee keer Belgisch kampioen. De Mira VIP-tent aan de bekende Mirabrug zal ingekleed worden met unieke foto’s uit zijn carrière.

Deel dit bericht