Rectavit Flandriencross
27 januari 2024

Iserbyt maakt doel van eindzege in DVV Verzekeringen Trofee

CYCLOCROSS SUPERPRESTIGE GAVERE
Eli Iserbyt begint op zondag 17 november in de VIO Flandriencross in Hamme als leider aan de tweede manche van de DVV Verzekeringen Trofee. Na zijn knappe zege op de Koppenberg droomt hij stiekem al van eindwinst.

De VIO Flandriencross in Hamme is zondag al aan zijn vijftiende editie toe en kan ook dit jaar weer rekenen op een sterk deelnemersveld. Bij de heren zullen alle toppers aan de start staan. Ook wereld- en Europees kampioen Mathieu van der Poel zal zondag naar Hamme afzakken.

KASSEI IN DRESSING

Het wordt echter ook met veel aandacht uitkijken naar Eli Iserbyt De zegeteller van de West-Vlaming staat dit seizoen al op zeven stuks. Veel meer dan verwacht, geeft de 22-jarige Iserbyt toe. “Naast goede vorm speelt ook vertrouwen een grote rol. Hoe meer je wint, hoe groter de moral.”

De mooiste overwinning? De Koppenbergcross. Omdat het een klassieker is, maar ook door het wedstrijdverloop. “Even heb ik gevreesd dat ik door die materiaalpech in een geslagen positie zat”, geeft Iserbyt toe. “Ik wist niet goed wat er aan de hand was, maar ben heel rustig gebleven. Nadat ik aan de voet van de Koppenberg geparkeerd stond, heb ik de zwaarste inspanning van dit seizoen geleverd. Samen met die laatste ronde. Zo’n inspanningen, daar moet je toch een dag of twee van bekomen.”

Terwijl de kassei van Toon Aerts staat te blinken voor het raam van de Belgische kampioen uit Rijkevorsel, heeft Iserbyt de trofee een plaatsje gegeven in zijn dressing. “Ik wil niet dat er te veel koers te zien is in huis. Als je bij ons binnenkomt, mag je niet het gevoel hebben: hier woont een coureur. Maar in de dressing heeft hij toch ook een plaats waar ik elke dag herinnerd wordt aan die mooie zege.”

DROMEN VAN EINDZEGE

Iserbyt begint zondag in de VIO Flandriencross als leider aan de tweede manche van de DVV Verzekeringen Trofee. De kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal heeft een voorsprong 36 seconden op Tom Pidcock, ploegmaat Michael Vanthourenhout volgt al op 1:44. Toon Aerts (2:13) en Lars Van der Haar (2:27) moeten al meer dan twee minuten goed maken. “Het is nog heel vroeg om aan de eindzege te denken, maar ik heb er nu wel een doel van gemaakt. Wedstrijden zoals Ronse en Baal moeten me wel goed liggen.”

Al is er nog wel de factor Van der Poel. De titelverdediger kijkt door zijn forfait op de Koppenberg tegen een achterstand van vijf minuten aan. Een jaar geleden boog Van der Poel na zijn off-day op de Bult van melden een achterstand van 4:16 op Toon Aerts nog om in een voorsprong van 1:26.

Iserbyt is optimistisch. “Vorig jaar was vijf minuten niet genoeg”, rekent Iserbyt uit. “Maar ik hoop dat het verschil nu kleiner blijft. Als je naar het Europees kampioenschap kijkt, dan zal hij toch heel sterk moeten zijn. Blijf ik gespaard van pech, dan moet vijf minuten een geruststellende voorsprong zijn. Vorig jaar pakte hij in Hamme veel tijd terug, maar het vernieuwde parcours van zondag moet me beter liggen.”

DROMEN VAN ZEGE TEGEN VAN DER POEL

Een andere doelstelling van Iserbyt dit seizoen: Mathieu van der Poel kloppen in een rechtstreeks duel. “Dat is het ultieme doel”, is Iserbyt duidelijk. “De laatste drie jaar zijn daar maar heel weinig renners in geslaagd. Dat Mathieu nu nog niet top is? Misschien is dat voor andere renners wel frustrerend, maar ik besef dat ik nog bijna drie jaar jonger ben. Voor de start van het seizoen had ik me er niet op ingesteld om hem eens te verslaan, nu is het een extra motivatie. Als hij nog sterker wordt en ik kan volgen, dan word ook ik daar sterker van. Vijf zeges of één keer Mathieu kloppen? Dat hangt af van de wedstrijd. Voor een EK geef ik direct vijf overwinningen af, niet voor een cross zoals Otegem.”

Een extra troef om Mathieu te kloppen: Iserbyt stippelt nauwkeurig zijn crosskalender uit en kiest bewust voor voldoende rustmomenten. Van begin oktober tot begin november reed hij zeven crossen in een maand, de laatste twee weken koos hij voor één wedstrijd per weekend.

“Het is verleidelijk om alles te rijden, maar dan loert een weerbots snel om de hoek. Ik voel nu dat ik tijd krijg om te recupereren. Soms wordt dat bekritiseerd, maar als ik mijn topniveau wil aanhouden, mag ik niet te veel woekeren met mijn krachten. Winnen tegen Mathieu zal alleen maar lukken als ik 100 procent fris ben.”

Deel dit bericht