Rectavit Flandriencross
27 januari 2024

Greg Van Avermaet pakt vijfde Flandrien

2_26095828_gregva2
Greg Van Avermaet is de winnaar van de Flandrien 2016. De olympische kampioen mocht in het Kursaal Oostende de trofee voor de vijfde keer in zijn carrière in ontvangst nemen.

Hij won ook in 2008, 2013, 2014 en 2015. De Flandrien is een trofee van de krant Het Nieuwsblad en werd dit jaar voor de veertiende keer uitgereikt. Een jury van ruim 20 experten stelde een lijst op met vijf genomineerden die het voorbije seizoen de wedstrijden kleurden in het profpeloton. Naast Van Avermaet prijkten ook Thomas De Gendt, Tom Boonen, Tim Wellens en Timothy Dupont op de lijst van genomineerden. Uit die vijf kozen de profrenners zelf de laureaat. De Gendt werd tweede, Dupont derde, Boonen vierde en Wellens vijfde.

De trofee, een kunstwerk van beeldhouwer Fernand Vanderplancke, werd aan Van Avermaet overhandigd door judoka Dirk Van Tichelt, die brons won op de Spelen in Rio, en Guy Fransen, Chef Sport van Het Nieuwsblad. De 31-jarige Van Avermaet bracht het voorbije seizoen zes wedstrijden op zijn palmares. Hij zegevierde in de Omloop Het Nieuwsblad, pakte een rit en de eindzege in de Tirreno-Adriatico, soleerde naar de zege in de vijfde etappe in de Tour de France naar Le Lioran en droeg vervolgens drie dagen de gele trui.

Het orgelpunt kwam er op de Olympische Spelen waar hij goud veroverde. In het najaar won hij ook de GP Cycliste de Montreal. Voorts mocht hij ook nog juichen in de kermiskoers Gullegem Koerse eind mei. Van Avermaet ziet zijn naam voor de vijfde keer op de erelijst van de Flandrien verschijnen, een record. Tom Boonen (2004, 2005, 2012), Philippe Gilbert (2009, 2010, 2011) en de Italiaan Paolo Bettini (2003, 2006, 2007) wonnen de trofee elk drie keer. De Zwitser Fabian Cancellara mocht woensdag in het Kursaal een Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen.

Deel dit bericht