Rectavit Flandriencross
27 januari 2024

Brand nieuwe leidster in algemeen klassement na winst in Hamme

CYCLOCROSS HAMME FLANDRIENCROSS
Lucinda Brand heeft de Rectavit Flandriencross in Hamme gewonnen. De Nederlandse wereldkampioene kwam solo over de streep, voor ploeggenote Shirin Van Anrooij en Denise Betsema. Door haar overwinning is Brand ook meteen de nieuwe leidster in het algemeen klassement van de X²O Badkamers Trofee.

Van bij het startsignaal nam Brand meteen de vlucht vooruit. De wereldkampioene kreeg echter al snel gezelschap van Betsema. Het duo trok stevig door, zeker met de bonusseconden aan het einde van de eerste ronde in zicht. Brand won het sprintje van Betsema, waardoor zij virtueel de leiding overnam in het algemene klassement.

Nadien liet het leidersduo het tempo zakken, waardoor ook de achtervolgers opnieuw konden aansluiten. Vooral Van Anrooij toonde zich bedrijvig, maar ook Alvarado en co konden opnieuw (even) bijbenen. Lang bleef de kopgroep echter niet samen, want toen Betsema in de modder bleef plakken, was dat voor Brand het signaal om een versnelling hoger te schakelen.

In eerste instantie kon Van Anrooij haar ploeggenote nog volgen, maar het tempo van Brand bleek te stevig. Zij hing haar wagonnetje dan maar bij Betsema aan, die zonder nadenken in de achtervolging moest. Brand was echter ontketend en diepte haar voorsprong stelselmatig uit. De vogel leek gaan vliegen.

De strijd voor de tweede plaats beloofde wel een stevig duel te worden. Van Anrooij en Betsema waren immers aan elkaar gewaagd. Met het oog op het algemene klassement moest Betsema voor iedere seconde strijden, maar ook Van Anrooij had een uitstekende dag. Betsema geraakte niet voorbij Van Anrooij en moest in de sprint de duimen leggen tegen de renster van Baloise Trek Lions.

Maar de winnaars van de Flandriencross was natuurlijk Brand. De Nederlandse wereldkampioene kwam solo over de streep met een voorsprong van 16 seconden op Van Anrooij en 18 seconden op Betsema. Daardoor kroont Brand zich ook meteen tot de nieuwe leidster in het algemene klassement van de X²O Badkamers Trofee.

Deel dit bericht