Rectavit Flandriencross
27 januari 2024

Cant rondt comeback af in spannende slotronde

belgaimage-129688709-full
Sanne Cant heeft de VIO Flandriencross bij de dames gewonnen. Ze haalde het in Hamme voor Ellen Noble en Katie Compton.

De holeshot was zoals vaak voor Ellen Van Loy. De leiding werd al snel overgenomen door Maud Kaptheijns, die de voorbije weken wilde doorspoelen door een knalprestatie in Hamme. Ze werd echter al snel achteruitgeslagen door een Amerikaans duo: Ellen Noble en Katherine Compton. Sanne Cant volgde op een handvol seconden, samen met Van Loy en Kaptheijns. In de voorlaatste ronde leek Noble even weg te sluipen van haar landgenote, maar de Amerikaanse kampioene keerde terug in het spoor bij het ingaan van de laatste ronde.

Een spetterende slotronde werd het, want Cant sloop plots dichterbij. Ze dichtte de kloof nog in diezelfde ronde, hield even de adem in en besloot op een vettige strook naast het water om haar aanval te plaatsen. Het overzeese duo leek twee ronden geleden veruit het sterkste, maar toch slaagde de wereldkampioene erin om hen af te houden.

De wereldkampioene rondde haar comeback magistraal af door juist in te delen en kwam met een diepe zucht over de meet. Een dolgelukkige Noble – voor het eerst op het podium in een cross op Europese bodem – kwam als tweede over de streep, Compton werd derde. Die laatste is wel de nieuwe leidster in de Ijsboerke Ladies Trophy.

Cant: “Alles of niks gespeeld”

Ze startte niet echt top, maar slaagde er alsnog in om de zege weg te kapen. Cant had opnieuw haar dagje. “Het was nochtans niet de bedoeling om zolang achter de feiten te hollen”, gaf ze grif toe. “Door de zon zag ik de sporen door de modder niet goed. Ik ging aan het sukkelen, maar in de laatste ronde dacht ik: “Foert! Als ik tegen de grond ga, is het maar zo.”

Cant speelde ridder of mis in een stevige modderstrook. “Alles of niks aan het water: dat was het. Ik ben blij dat ik met dit goede gevoel naar stage in Spanje kan vertrekken.”

Compton: “Hou van België”

Voor het eerst een volledig klassement aan het rijden en de leiding nemen: het gaat Compton voor de wind in de DVV Verzekeringen Trofee. “Voor het eerst sta ik eens aan de leiding van een algemeen klassement, want vroeger miste ik door mijn verblijf in de States verschillende manches”, aldus de Amerikaanse. “Na mijn ziekte enkele weken terug ben ik weer aan de betere hand. Dit is een mooi parcours en ik was nog moe van gisteren. Dat ik nog derde werd én leider, maakt me blij. Ik hou ervan om in België te crossen en me te nestelen in de Belgische scène. Ik voel me hier thuis.”

Noble: “Zenuwslopend, zo voorop rijden!”

Noble is pas 21 en komt maar af en toe de Grote Plas over om in België te crossen. “Mijn eerste podium in een Europese cross”, was de goedlachse Amerikaanse achteraf één grote smile. “Het is fun om vooraan te rijden, maar best zenuwslopend. Ik moest oppassen dat ik niet meegesleept werd in mijn enthousiasme. De fans hier zijn geweldig.”

Ze gaat nu nog een aantal extra Belgische crossen rijden. “Elke week ontdek ik dus een nieuw parcours, al reed ik wel al twee keer hier in Hamme. Ik trainde deze week mee met jongens van Telenet-Fidea, die me rondleidden in Antwerpen. In de VS ben ik onderdeel van het tv-programma Behind The Barriers, waarbij Amerikaanse rensters gevolgd worden in crossen in Europa. Het is leuk om het gevoel te hebben dat je impact hebt op de populariteit van cyclocross in de VS.”

Deel dit bericht